marți, 23 aprilie 2013


Ziua Forţelor Terestre la Constanţa

     În acest an , Brigada 9 Mecanizată şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”au organizat  o multitudine  de activităţi pentru aniversarea Zilei Forţelor Terestre, al căror patron spiritual este  Sfântul Mare Mucenic Gheorghe- Purtătorul de Biruinţă.
      Luni, 22 aprilie 2013, începând cu orele 18.00,  cadrele militare active şi membrii familiilor acestora, dar şi studenţi ai Academiei Navale”Mircea cel Bătrân”, au participat la un spectacol agreabil , prezentat de  ansamblul  Cercului Miliatar Constanţa şi corul Liceului de Artă “Regina Maria”.
       Marţi , cu începere de la ora 10.00 în garnizoana Constanţa s-a desfăşurat un ceremonial militar şi religios la Monumentul Eroilor Regimentului 34 Infanterie care a cuprins: întâmpinarea prefectului judeţului, domnul Eugen Bola; intonarea Imnului Naţional; oficierea serviciului religios de către preotul B.341Infanterie; prezentarea mesajului Ministrului Apărării Naţionale; depunerea de coroane de către reprezentanţii oficialităţilor publice locale şi ai tuturor asociaţiilor cadrelor în rezervă şi în retragere aparţinând M.Ap.N.şi M.A.I; defilarea Gărzii de Onoare formate din militari aparţinând  unităţilor Bg.9 Mc., Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi ISU Constanţa; defilarea Fanfarei Foţelor Navale.
     Începând cu ore 11.30 , în garnizoana Murfatlar, la Monumentul Eroilor din centrul localităţii, în prezenţa reprezentanţilor Primăriei, Consiliului Local şi ai garnizoanei militare, s-a desfăşurat ceremonialul militar şi religios. Festivitatea a fost  onorată de  participarea unui mare număr copii de la grădiniţele din localitate. Au participat şi elevii de la Liceul din Murfatlar, dar şi membrii ai Cercurilor Cultul Eroilor din Medgidia şi Băneasa. După terminarea festivităţilor de la monument, participanţii s-au deplasat în cazarmile Batalionului 912 Tancuri “Sciţia Minor”şi Batalionului 348 Artilerie Antiaeriană”Dobrogea”, unde militarii acestor unităţi au organizat vizitarea sălilor de specialitate, a standurilor de prezentare a armamentului şi tehnicii de luptă din dotare. Deosebit de apreciat a fost sectorul dedicat procedeelor de supravieţuire, care a stârnit un interes deosebit în rândul  celor tineri. A fost prezentat un exerciţiu demonstrativ de conducere a tancului, măiestria mecanicului conductor fiind răsplătită cu aplauzele celor prezenţi.   
      A urmat masa festivă, unde rezerviştii au socializat cu activii. Primii şi-au amintit cu plăcere de exerciţiile de conducere din tancodroame, de tragerile şi aplicaţiile din poligonul Babadag.Nu au fost uitate nici eforturile făcute pentru tarnsformarea  cazărmii  în una din cele mai moderne din ţară. Cei tineri au împărtăşit din experienţa acumulată în teatrele de operaţii, unde  majoritatea dintre ei au participat cu rezulate excelente.
A fost o zi frumoasă care le-a umplut inimile de bucurie tuturor reprezentanţilor Forţelor Terestre, dar şi celor care le-au fost aproape.

Col.(r)Remus Macovei