sâmbătă, 20 aprilie 2013

DUMBRAVA EROILOR

Cu ocazia  aniversării a 95 de ani de la proclamarea unirii  Basarabiei cu România, Cosiliul Judeţean Constanţa şi Asociaţaia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”- filiala Constanţa, au demarat acţiunea de plantare a  unor arbori, în fiecare localitate, în jurul monumentelor eroilor,pentru a cinsti memoria  celor care şi-au pierdut viaţa în timpul primului război mondial. Pentru  fiecare din cei 2528 de eroi ai judeţului Constănţa  care s-au jertfit pe câmpurile de luptă , contribuind astfel la realizarea marelui ideal  al unirii tuturor românilor într-un singur stat naţional, s-a hotărât plantarea  unui arbore .
În toate localităţile judeţului arborii, asiguraţi prin grija Consiliului Judeţean Constanţa, au fost plantaţi de copiii din  grădiniţe ,şcoli  şi licee, ajutaţi de reprezentanţii organizatorilor acestei acţiuni şi autorităţilor locale.
 Elevii participanţi la aceste evenimente au purtat  o bentiţă tricoloră la fel ca eleva  Sabina Elena  din Covasna care a fost ameninţată cu moartea, pe un site de socializare, pentru că şi-a permis să poarte acest insemn naţional  în ziua mondiala a maghiarilor de pretutindeni. Tinerii constănţeni şi-au manifestat astfel soidaritatea cu gestul acestei colege de generaţie  care a  atras atenţia  opiniei  publice asupra faptului  că în România, elevii români din Covasna nu au dreptul să utilizeze insemnele naţionale: Imnul şi Tricolorul. Cei care interzic  acest lucru sunt minoritarii maghiari, majoritari în acastă zonă, care nu mai ştiu ce drepturi să solicite, uitând  să acorde un tratament similar românilor din zonă.
Acţiunea desfăşurată începând cu 27 martie 2013 se va finaliza în toamna acestui an când vor fi plantaţi arbori şi pentru eroii din cel de al doilea război mondial. În felul acesta se va încerca realizarea în cât mai multe dintre localităţi a “dumbrăvilor eroilor”, reluând astfel o tradiţie din perioada celui de al doilea război mondial . Atunci, în primăvara anului 1943, în localităţile constănţene Cobadin,Techirghiol, Ostrov,Topraisar, Cernavoda,Corbu,Ivrinezu Mic,  elevii au plantat mii de arbori, realizându-se  aceste dumbrăvi ale eroilor.Urma ca în toamna aceluiaşi an să fie realizate astfel de obiective la Cerchezu, Chirnogeni, Dobromir Deal, Horia, Lumina, Mangalia, Măgura, Mihail Kogălniceanu, Petroşani, Satu Nou, Sibioara, Tudor Vladimirescu şi Ţepeş Vodă. Desfăşurarea  nefavorabilă a războiului nu a mai permis acest lucru. Din păcate şi cele realizate au fost distruse în perioada comunistă.
Organizatorii şi-au propus ca prin  acest proiect   să se realizeze   adevărate parcuri unde,  cu ocazia sărbătorilor naţionale,  comunitatea locală să se adune şi să îşi cinstească înaintaşii aşa cum tradiţia o cere.Nu în ultimul rând proiectul  este viabil şi din punct de vedere al griji pentru  realizarea unui mediu înconjurător mai sănătos. Nu uităm trecutul şi tratăm cu responsabilitate viitorul.
Col.(r) Remus Macovei

Grup de elevi si profesori din localitatea Cobadin


Elevi din localitatea Nicolae Balcescu



Elevi si profesori din localitatea Cumpana



                                                       Elevi din localitatea Mihail Kogalniceanu



In localitatea Olteni



                                                   Oficialitati,profesori si elevi in localitatea Saraiu



                                                 Profesori si elevi din localitatea Mihail Kogalniceanu
                                         

                                             Grup de elevi din localitatea Plopeni