marți, 19 martie 2013


Să ne luăm gândul de la asistenţa medicală gratuită?


        Datorită faptului că în ultima perioadă la sediul SCMD Constanţa mai  mulţi colegi  ne-au semnalat o serie de deficienţe în sistemul medical militar din Constanţa, Ca urmare a  documentări şi discuţiilor purtate cu medici de familie şi cu comamndantul Spitalului Militar Constanţa încercăm să dăm răspuns întrebărilor care-i frămîntă pe  pensionarii militari  care sunt arondaţi la Casa OPSNAJ.
  1. De ce la Spitalul Militar Constanţa pesionarii militari nu beneficiază de   analize gratuite în ambulatoriu?
Răspuns:
·        Laboratorul de analize al Spitalului Militar nu are acreditare de la singura instituţie care are competenţe în acest domeniu  - RENAR. Din această cauză Casa OPSNAJ nu a putut face contract  cu laboratorul spitalului si nu decontează nici o analiză făcută în sistem ambulatoriu.
      Casa OPSNAJ decontează numai analizele celor care sunt internaţi în spital.
·        Laboratorul spitalului, în ultimul an, s-a modernizat mult, datorită unor fonduri primite de la firmele constănţene Raja şi Congaz , deci din alte surse decât de la sistemul militar de sănătate. Acum se fac eforturi deosebite pentru depunerea documentaţiei necesare pentru obţinerea acreditării. Problema cea mai dificilă constă în efortul finaciar necesar obţinerii acreditării , sumele solicitate de RENAR,  fiind enorme. RENAR este o organizaţie nonguvernamentală, fără scop lucrativ şi este recunoscută oficial ca organism naţional de acreditare unic, în temeiul OG 23/2009 şi în baza prevederilor Regulamentului (CE) nr.765/2008 şi funcţionează în coordonarea Ministerului Economiei. Se pare că avem de a face cu nişte băieţi deştepţi şi în acest caz!
·        În condiţiile în care se obţine acreditarea laboratorului, situaţia se va îmbunătăţi parţial, deoarece sumele repartizate de Casa OPNAJ nu vor fi suficiente acoperiririi tuturor solicitărilor pensionarilor militari.Sumele se repartizează prioritar laboratoarelor care au aparatură nouă, iar laboratorul Spitalului Militar Constanţa nu are nici un aparat mai nou de anul 2005.
·        Aceiasi situaţie este valabilă şi în cazul laboratoarelor de Radioimagistică ( ECHO, Radiologie).
·        Acum , în condiţiile absenţei acreditării, laboratorul spitalului efectuează analize numai pentru cei internaţi ( aceste servicii  fiind decontate de Casa OPSNAJ) sau pentru cei ce-şi plătesc serviciile.
·        Pentru a putea beneficia de analize gratuite, asiguraţii casei OPSNAJ, cu trimitere de la medicul de familie , dacă nu au o boală care să necesite internarea, se pot adresa următoarelor laboratoare:
       
SC BIOMEDICAL SRL
Laborator
Bd. Ferdinand, nr. 77
0241613377

SC IDS LABORATOR SRL
Laborator
Bd. Mamaia, nr. 266, bl. L1, parter
0241696517

SC MEDICONST SRL
Radioimagistica
Str. Flamanda, nr. 19
0241511330

S.C. MEDIMAR IMAGISTIC SERVICES S.R.L.
Radioimagistica
Bd. Tomis, nr. 145
0241503337

SC NADMED TREND SRL
Recuperare
Str. I.C. Bratianu, nr.45, bl. 1, ap. 601
0241558078

Şi  aceste laboratoare , primesc bani foarte puţini de la Casa OPSNAJ, bani care sunt cheltuiţi de regulă în primele 10 zile ale lunii.
      Din partea conducerii Spitalului Militar Constanţa, am primit tot sprijinul dar se pare că situaţia este creată de alte organisme. Spitalul Militar Constanţa nu poate acorda servicii dacă nu sunt plătite de cei la care cotizăm.
  1. Cei care provin din MApN, de ce nu mai beneficiază de medicamente gratuite?
Răspuns:
  • Aşa cum stiţi, reţetele emise de medicii de familie care au contract cu Casa OPSNAJ, sunt decontate de casă în proporţie de 50%, iar de minister (MApN, MI,SRI etc) în proporţie de 50%. În principiu Casa de sănătate decontează partea ce-i revine de 50%, dar MApN alocă doar o mică parte, ce ajunge doar la cei ce cunosc sistemul. Direcţia Medicală a MApN, anul trecut aloca fonduri doar la două farmacii  din Constanţa, iar anul acesta, alocă fonduri la opt farmacii. Suma alocată fiecărei farmacii nu depăşeşte   600 lei lunar. Dacă anul trecut,suma alocată celor două farmacii ajungea pentru  1-2 zile, acum suma primită de fiecare farmacie ajunge pentru cel mult  4-5 reţete.  Acest lucru generează inechitate, coruptie şi clientelism. Cine beneficiază de aceste fonduri? Cine ştie cu certitudine care sunt farmaciile care primesc aceste fonduri? Cei ce nu au cunoştinţe, pile şi relaţii vor lua în continuare reţete compensate doar cu 50% şi nu cu  100% cum ar fi normal şi legal. Interesant  este faptul că rezerviştii care  provin din MI şi SRI primesc medicamente compensate  100%.La ei cum este posibil acest lucru?
  1. Ce facem în situaţia în care avem nevoie de consultaţii în specialităţi pe care Spitalul Militar Constanţa nu le are?
Răspuns:
  • Spitalul Militar Constanţa nu poate asigura consultatii  în specialităţile cardiologie,chirurgie cardiovasculară, nefrologie, oncologie, urologie. În situaţia în care un asigurat al Casei OPSNAJ are nevoie de o consultaţie în specialităţile mai sus menţionate, acesta fie plăteşte consultaţia la un medic specialist, fie ajunge cu SALVAREA în serviciul de urgenţă la Spitalul Clinic Judetean Constanţa.
  • Situaţia se datorează Casei OPSNAJ care a adoptat alt SOFT pentru asiguraţi , diferit de cel al  Casei  Naţionale de Sănătate. În aceste condiţii Spitalul  Clinic Judetean nu poate verifica calitatea de asigurat a pensionarilor militari, tratându-ne ca şi cum am fi neasiguraţi, deci buni de plată. Casa OPSNAJ pretinde că lista de asiguraţi este secretă şi nu poate fi accesată de persoane din afara sistemului. Dacă situaţia se va menţine şi atunci cînd vor apărea Cardurile de Sănătate, acestea nu vor putea fi citite de Spitalul  Clinic Judetean sau de nici un alt spital, deci nu ne vor fi de nici un folos. La Spitalul Clinic Judetean ni se sugerează două rezolvări: ori ne înscriem la Casa Naţională Asigurari de Sănătate, ori plătim.
      În aceste condiţii ne întrebăm ce rost  mai are Casa OPSNAJ? Este doar o  structură  destinată încurcării lucrurilor?
  1. Dacă nu beneficiez de gratuitate, de ce mai plătesc asigurări de sănătate?
Răspuns:
  • Banii care ni se reţin pentru sănătate , nu se duc direct la Casa OPSNAJ, ci ei sunt colectaţi la Ministerul Finanţelor. Ulterior acesta alocă fondurile după propriile  criterii. În aceste condiţii există suspiciunea că nu toţi banii care ne sunt reţinuţi ajung la casele de sănătate şi sistemul medical. Mai mult, considerăm că datorită sumelor mari care ni se reţin, Casa OPSNAJ ar trebui să aibă fonduri suficiente,  dar se pare că acestea se diminuează nejustificat.
      În concluzie - Se pare că suntem captivii unui sistem care nu funcţionează.
Spitalul Militar  are toată deschiderea încercînd să supravieţuiască în condiţii vitrege. Practic dacă nu are pacienţi nu-şi justifică existenţa, iar pacienţii nu pot fi trataţi din
cauze  care nu ţin de acesta( lipsa acreditării laboratoarelor,insuficienţa fondurilor alocate, etc.) .
Un lucru este cert. Pensionarii militari şi membri de familie,  conform Legii 80/1995,  trebuie să beneficieze de asistenţă medicală gratuită. Sistemul care nu asigură acest lucru trebuie îmbunătăţit rapid sau schimbat cu unul funcţional.
     O întrebare totuşi persistă: se mai justifică existenţa unor case alternative Casei Naţionale de Sănătate?


Biroul Operativ al SCMD Filiala Constanţa