joi, 28 februarie 2013

FILIALA SCMD CONSTANŢA A ÎMPLINIT TREI ANI DE LA ÎNFIINŢARE



Miercuri, 27 februarie 2013, la sala de conferinţe a Curţii Brâncoveneşti  din Constanţa a avut loc adunarea generală a Filialei SCMD Constanţa, în prezenţa a 106 membri. Au participat ca invitaţi col.(r)Mircea Dogaru, preşedintele SCMD, col.(r)Teodor Ichimescu, preşedintele filialei Galaţi, col.(r)Gheorghe Angheluţă, preşedintele filialei Mangalia şi av. Simona Sârbu. Au fost prezenţi membri de sindicat  din Constanţa, Topraisar, Medgidia, Basarabi, Cernavoda, Tuzla,Cumpăna, Techirghiol şi Mihail Kogălniceanu. Adunarea a avut loc exact în sala unde cu trei ani în urmă 20 de rezervişti au înfiinţat această  filial a  SCMD.
Col. (r) Remus Macovei, preşedintele filialei a trecut în revistă principalele acţiuni care au impus filiala constănţeană printre cele mai serioase şi active din ţară: cele 4 mitinguri organizate la Constanţa, din care la cel din ianuarie 2011 au participat peste 500 de cadre în rezervă şi în retragere de la toate asociaţiile din Constanţa; cele 3 pichetări ale sediului organizaţiei judeţene a PDL;  participarea la 4 mitinguri organizate de alte confederaţii sindicale din Constanţa;  participarea la toate mitingurile organizate de SCMD la Bucureşti, cu efective între 50 şi 150 de membri; organizarea de întâlniri cu reprezentanţi Comisiei senatoriale de apărare, cu reprezentanţii  USL; organizarea sau participarea la diferite ceremoniale de cinstire a memoriei eroilor neamului; organizarea unor conferinţe de presă şi participarea la emisiuni radio şi tv, în care s-a făcut cunoscut punctul de vedere al SCMD referitor la problematica pensiilor militare.
În memoria celor 11 membri care au decedat în această perioadă s-a păstrat un moment de reculegere.
Secretarul Filialei, col.(r) Cătălin Dănulescu a prezentat evoluţia situaţiei  membrilor  filialei: 2010-445; 2011-844; 2012-971. La sfîrşitul anului 2012 au plătit cotizaţia 478 de membri. Pe anul 2013 au plătit integral cotizaţia 145 membri, activitatea fiind în plină desfăşurare.
 Deoarece lt.col. Dumitru Ciocodei, vicepreşedintele filialei care trebuia să prezinte situaţia proceselor a fost internat în spital cu puţin timp înainte de începerea şedinţei, col.(r) Macovei Remus a prezentat şi situaţia la zi a proceselor:
-          Recalculare- 690 dosare; 509 admise;  61 în recurs la Curtea de Apel Constanţa; 101 declinată competenţa spre Tribunalul Bucureşti; 10 au renunţat.
-          Revizuire – 338 dosare; 24 pe fond la Tribunalul Constanţa;  269 în recurs la Curtea de Apel Constanţa; 41 respinse definitiv şi irevocabil ; 4 au renunţat.
Pentru cei  care au acţiunile definitive şi irevocabil respinse  s-a făcut precizările referitoare la  paşii de urmat pentru începerea acţiunilor la CEDO.
 Planul de activitate pe anul 2013, care a fost afişat pe site-ul SCMD timp de trei sâptămâni, a fost aprobat în unanimitate.
Col.(r) Mircea Dogaru a prezentat situaţia la zi a negocierilor cu reprezentanţii actualei puteri subliniind că rezultatele sunt nule, obţinându-se doar promisiuni şi amânări fără nicio încadrare în termene clare. Se impune tragerea la răspundere a celor care au comis grave ilegalităţi şi abuzuri pe timpul proceselor de recalculare/revizuire a pensiilor militare, în principal a lui Gabriel Oprea şi a gen bg. Maria Lupu. La cererea filialelor din zona Muntenia Sud -  s-a obţinut aprobările necesare pentru desfăşurarea unei pichetări a sediului USL din Bucureşti. Acţiunea are loc împotriva lui Traian Băsescu şi a slugii sale Gabriel Oprea, care are misiunea de a submina USL.
Obiectivele SCMD sunt în continuare emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să readucă pensiile scăzute la cuantumul  din decembrie 2010, ordonanţă de urgenţă pentru anularea cap.IV din Legea 239/2009 şi aprobarea unei Legi a pensiilor miliatre până la finalul lunii  mai 2013.
Doamna av. Sîrbu Simona a prezentat câteva aspecte legate de elaborarea proiectului Legii pensiilor militare care este finalizat şi se află la dispoziţia ministrului Duşa şi a prezentat evoluţia situaţiei acţiunilor în instanţă pe revizuire şi necesitatea continuării acţiunilor la CEDO.
Col.(r) Remus Macovei a prezentat diferitele căi de acţiune preconizate a se desfăşura de către diferite filiale din ţară. Propune adunării să se acţioneze solidar cu Filiala Muntenia – Sud şi participarea la pichetarea de luni 4 martie 2013. Propunerea este votată în unanimitate. S-a stabilit ca la această acţiune să participle 30 membri, deplasarea urmând să se facă  pe cont propriu.
La  ultimul punct al ordinii de zi, cdor.(r) Filaret Sântion a şi mr.(r)  Silviu Işvanca au fost înlocuiţi în funcţiile de vicepreşedinţi de către col. (r)  Gheorghe Rohian şi plt.adj. (r) Nicolae Boroleanu.




Biroul Operativ al Filialei SCMD Constanţa