luni, 12 noiembrie 2012

La mulţi ani cercetaşi!




În anul 2006, din iniţiativa decanului de vârstă al cecetaşilor dobrogeni, col.(r) Paul Vladislav, s-a organizat pentru prima dată manifestări festive dedicate Zilei Cercetaşului. De atunci în fiecare an, foştii cercetaşi, acum în rezervă sau retragere, au marcat această sărbătoare de suflet prin activităţi organizate la Topraisar, Basarabi, Corbu, Medgidia sau Mihail Kogălniceanu. 
                                                                                   Anul acesta,  în organizarea col.(r) Traicu Nicuşor,  adunarea festivă s-a desfăşurat la Constanţa, în cazarma Brigăzii 9 Mecanizată. Gazda,  gen.bg.dr. Vasile Hermeneanu, el însuşi fost cercetaş, i-a felicitat de ziua lor pe cei  aproximativ 60 de cercetaşi, veniţi din Bucureşti, Iaşi,Tulcea, Medgidia,Topraisar şi Mihail Kogălniceanu şi i-a invitat să viziteze un stand pregătit de cercetaşii Batalionului 341 Infanterie. 
                                                                                                 Cu mare plăcere au fost vizitate atelierele de  supravieţuire şi pregătirea hranei cu mijloace improvizate, care le-au amintit “bătrânilor”cercetaşi de aplicaţiile şi taberele pe care le-au organizat sau la care au participat.

Cercetaşi Batalionului 341Infanterie, care pe parcursul a două sau trei misiuni în Irak şi Afganistan , au purtat cu mândrie semnul Rozei Vînturilor şi emblema cercetaşilor”Audi,vidi, sile”, au prezentat tehnica nouă folosită cu ocazia acestor misiuni, dar şi problemele cu care s-au confruntat.
                                                                              S-a vizitat apoi sectorul cercetaşilor,organizat în Muzeul  Militar  Naţional Regele  “Ferdinand” filiala Constanţa, unicat în domeniu, realizat prin grija dr. Costin Scurtu. Cu această ocazie, unii participanţi au donat muzeului  noi fotografii, tocmai pentru a se putea completa cu aceste  mărturi, activitatea deosebit de complexă desfăşurată de cercetaşii dobrogeni.
                                                                             Masa festivă a început cu felicitările şi tradiţionala urare :”La mulţ ani cercetaşi!”adresată participanţilor de către gen.lt. Mihai Chiriac, cel care în anul 1963 a înfiinţat Batalionul 185 Cercetare.  A urmat partea de suflet a adunării,  cea în care au fost rememorate , în mod deosebit momentele care au marcat decisiv carierele celor care au fost şi sunt consideraţi elita armatei române. La loc de cinste s-au aflat întâmplările din poligoanele Cincu, Babadag şi Mălina, din taberele de instrucţie la munte şi la Dunăre, aplicaţiile şi tragerile de luptă. A fost deasemenea un bun prilej de a se completa datele despre unii colegi care  din diferite motive nu au putut fi prezenţi.



Preşedintele SCMD Filiala Constanţa
Col .(r) Remus Macovei