marți, 4 septembrie 2012

Şi în acest an am cinstit memoria eroilor români căzuţi la Turtucaia


 La invitaţia Primăriei Tutrakan, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor filiala Constanţa a organizat deplasarea a  50 persoane la festivităţile prilejuite de aniversarea a 96 de ani de la batălia de la Turtucaia. Au participat reprezentanţi ai Sindicatului Cadrelor Militare  Disponibilizate, ai Asociaţiilor Cadrelor în Rezervă şi în retragere din M.Ap.N.şi MAI şi ai Forumului German, din  localităţileConstanţa, Techirghiol, Lumina,Oituz, Corbu, M. Kogălniceanu şi Grădina.
Evenimentul a fost deschids  de o slujbă religioasă. Au urmat discursurile primarului din Tutrakan şi a Prefecturii din Silistra. Delegaţia constănţeană a depus o coroană de flori, alăturînduse  reprezentanţilor  armatei  bulgare şi ai tuturor primăriilor care au eroi căzuţi în această bătălie, precum şi ai unor asociaţii patriotice. Dacă garda de onoare  formată din militarii activi a fost la limita unei reprezentări oficiale, asistenţa a fost impresionată de grupurile de păstrare a tradiţiilor, echipaţi în ţinutele armatei bulgare din primul război mondial.
                                                                                                                                                                               În finalul festivităţilor participanţii s-au adunat în jurul monumentului central, care are inscripţionate, în bulgară, germană, turcă şi română, cuvintele:Onoare şi admiraţie celor ce au ştiut să moară vitejeşte pentru ţara lor “ Noi românii ne-am plecat frunţile în memoria ostaşilor  care în 1916 au fost  trimişi   să înfrunte  cu baioneta şi cu pieptul gol, avioanele, tunurile şi mitralierele bulgarilor, nemţilor şi turcilor. Ne-am adus aminte de jertfa lor, dar şi de convingerea celor care au scăpat cu viaţă, din aprigele confruntări ale anului 1916:”Ne-au ucis, ne-au dus la moarte sigură cei mari şi nepricepuţi”.Şi fără să vrem ne-am gîndit la situaţia actuală  critică a armatei române!
Menţionăm că în Bulgaria comemorarea acestei  istorice bătălii se serbează în fiecare an, în prima duminică din luna septembrie, evenimentul  fiind transformat într-o  adevărată sărbătoare populară. Indiferent de recesiune şi constrîngerile bugetare bulgarii sunt prezenţi în număr mare pentru a cinsti aşa cum se cuvine memoria eroilor căzuţi pe aceste meleaguri în 1916.                                                                                                 

Demn de remarcat este şi faptul că reprezentanţii autorităţilor locale, sub îndrumarea reprezentanţilor Muzeului de istorie Naţională din Tutrakan, îngrijesc exemplar Complexul Memorial “Cimitirul militar 1916” aflat la Sumenţî, locul celei mai sîngeroase confruntări din cadrul bătălie de la Turtucaia. Astfel autorităţile locale înţeleg să respecte vitejia şi onoarea militară a celor peste 20.000 militari- bulgari, români, germani şi turci – care în acest cimitir îşi duc somnul de veci împreună.
 Împreună cu autorităţile locale, românii prezenţi au stabilit amplificarea acţiunilor comune pentru cinstirea memoriei  eroilor atît în Bulgaria, cît şi în România.






Preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor filiala Constanţa
Col.(r) Remus Macovei