duminică, 30 septembrie 2012

25 SEPTEMBRIE ZIUA ORAŞULUI DOBRICI

Oraşul, situat în nord-estul Bulgariei,  cu o populaţie de 114.000 locuitori,  pe parcursul timpului a purtat  mai multe denumiri. În 1882 aprimit denumirea de Dobrici, după Dobrotici, conducătorul Dobrogei din sec. XIV, renunţînduse la vechea denumire, Hacıoğlu Pazarcık.   În 1913,  odată cu trecerea Cadrilaterului la România,  oraşul va primi denumirea de  Bazargic. Va purta această denumire, cu o scurtă perioadă de întrerupere, 1916-1918, pînă în 1940 cînd Cadrilaterul, urmare a tratatului de la Craiova va redeveni bulgar. La 25 septembrie 1940 armata bulgară  a intrat în oraș, acesta  revinind la denumirea  de Dobrici. De atunci în  această zi  se sărbătoreşte ziua localităţii.
În acest an la sărbătorirea zilei oraşului Dobrici au participat, urmare a invitaţiilor primite din partea primarului Detelina Nikolova o delegaţie a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor filiala Constanţa, condusă de  col. (r)Remus Macovei şi  profesorul Emil Ninu , preşedintele subfilialei Mangalia, care a fost insotit de 10 elevi. Din partea română a participat şi primarul localităţii Negru Vodă, domnul Ion Nicolin.
Festivităţile au început cu un ceremonial militar şi religios desfăşurat la Cimitirul de onoare. La această activitate a participa  preşedintele Parlamentului Bulgariei, Tsetska Tsacheva,însoţită de miniştri, parlamentari ,şeful Marelui Stat Major, comandantul Marinei Militare,ambasadori şi consuli ai statelor care au militari înhumaţi în acest cimitir, oficialităţi locale. Un număr mare de localnici, printre care am remarcat  mulţi veterani  de război şi rezervişti militari au asistat la acest ceremonial. După oficierea slujbei religioase s-au depus  coroane  de flori, de către oficialităţi şi buchete de flori, de către simplii cetăţeni . A fost un ceremonial sobru dedicat memoriei  celor peste 3.000 de  militarilor bulgari, români, germani, ruşi, turci şi sîrbi înhumaţi în acest Cimitir de onoare. 
                                                                                                                                  
După adunarea festivă  am purtat discuţii cu foşti militari bulgari, momentul cel mai emoţionat constînd în întîlnirea dintre cdor. Iacob Sorin cu  pilotul bulgar Valentin  Nicolov,  soţul doamnei primar a oraşului Dobrici. În  vremurile bune cînd pilotau avioane Mig se întîlniseră la multe activităţi comune de zbor în România,  la Mihail Kogălniceanu, în Bulgaria, la aerodromul din Dobrici sau în URSS  la tragerile de luptă reale. Au depănat amintiri comune dragi şi au stabilit  ca în perioada următoare să se întîlnească  în România şi în Bulgaria  cu cît mai mulţi din cei care au fost multă vreme elitele armatelor din care au făcut parte.
                                                                                                                                               
Emoţionantă a fost întîlnirea şi cu cetăţeni  bulgari de origine română, care ne-au povestit multe lucruri interesante despre tinereţe, mulţi dintre ei satisfăcîndu-şi serviciul în armata română regală. Domnul Atanasov, decanul  lor de vîrstă,  la cei 92 de ani, ne-a fost un excelent  ghid în vizita pe care am făcut-o prin oraş. 
                                                                                                                                                                                             
Deasemenea am discutat cu Radoslav Simeonov, un vechi prieten şi colaborator, omul care îngrijeşte exemplar Cimitirul de onoare , demararea unui proiect referitor la elaborarea unei lucrări despre  desfăşurarea acţiunilor militare din Dobrogea, în perioada 1916-1919.




Preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor filiala Constanţa
Col.(r) Remus Macovei