joi, 23 august 2012

Diagnosticul politic, economic şi social al României, în concepţia lui Mihai Eminescu

         
Comandor marină (rez) dr. Golea Pompiliu

            Mihai Eminescu continuă să fie actual şi în zilele noastre când în  numele unor concepte discutabile, suntem  conduşi spre un model social economic şi politic discutabil.
          Citindu-l pe Eminescu, ai senzaţia că afirmaţiile sale sunt bazate parcă pe studiul prezentului, ceea ce ne demonstrează perenitatea lor în timp în contextul unei matrici psiho –socio –politice specifice ţării noastre.
          Voi prezenta câteva din ele păstrând parfumul epocii:
„ Înmulţirea claselor consumatoare şi scăderea claselor productive iată răul organic în contra căruia o organizare bună trebuie să –i găsească remedii”.
Iată o caracterizare excelentă a ceea ce trebuie să fie economia. Ce ne spunea referitor la această constatare Mihai Eminescu: „Clasele productive au dat îndărăt; proprietarii mari şi ţăranii au sărăcit; industria de casă şi meşteşugurile s-au stins cu desăvârşire iar clasele improductive, proletarii condeiului, cenuşerii, oamenii ce încurcă două buchii pe hîrtie şi aspiră, au devenit deputaţi şi miniştrii, advocaţii s-au înmulţit, cu asupra de măsură dau tonul, conduc opinia publică, fericesc în fiecare zi naţia pe hârtie”
„ Cea mai superficială socoteală din lume ar dovedi îndestul că puterea productivă a naţiei româneşti n-a  crescut, n-a putut să crească în raport cu groaza de cheltuieli pe care le-au impus formele de civilizaţie străine, introduse cu grămada în ţara noastră”.
„ Industria trebuie să fie a naţiunii... şi păzită de concurenţă iar purtătorul ei comerţul s-o schimbe pe aur, dar aurul punga ce hrăneşte pe industriaş şi îmbracă pe agricultor trebuie să fie în mîinile aceleiaşi naţiuni”.
„ Ca urmare a aşezării geografice (: )  a resurselor naturale şi mai ales ( : ) a celei mai mici densităţi (populaţionale n.n.) România nu a fost niciodată un stat absolut independent”.
„ Legislaţiunea trebuie pusă în aplicarea celei mai înalte idei de drept, pusă în raport cu trebuinţele poporului astfel încât explicarea ori aplicarea drepturilor prin lege să nu compromită spiritul acestora”.
„ Indiferent cum a fost; puterea tutelară s-a comportat la fel: agreând şi colaborând cu un anumit tip de român şi ţinând la distanţă sau ordonând represiune pe alt tip de român”.... „ Tipul de român repudiat de toate puterile tutelare este naţionalistul cu convingeri imposibil de corupt şi patriotul refractar la operaţii transacţionale. Aceste însuşiri de  intelect şi caracter sunt considerate a fi periculoase şi deci o vinovăţie cu care nu se colaborează şi care se pedepseşte dacă iese din anonimat”.
„ Exact invers, tipul de român agreat de toate puterile străine care au tutelat România, fără convingeri politice, călducel în comportament şi adaptabil la colaborări, cameleon în politică, transacţionist în afaceri ( : ) oportunist în relaţii şi întotdeauna de partea puterii şi cu utilitate pentru putere”.
„ Astfel statul român nu mai este un produs al geniului rasei române ci  test franţuzesc aplicat asupra unui popor ce nu îl înţelege şi nu îl va înţelege niciodată”....
” Peste tot aceiaşi idee: să dau străinilor ce îmi cer cât pentru români puţin îmi pasă”.
„ De când lumea nu s-a văzut ca un popor să stea politiceşte sus şi economiceşte jos: amundouă ordinele de lucru stau într-o strânsă legătură: civilizaţia economică e muma celei politice”.
„ Dacă în timpul când ni se pronunţă domnia virtuţii cineva ar  fi prezis ceea ce are să se întâmple peste câţiva ani, desigur că ar fi fost declarat mincinos”.
„ Să fi zis cumva că cei ce promiteau economii, vor spori bugetul cu 40%, că cei ce combat funcţionarismul vor spori numărul posturilor cu sutele, că cei ce sunt pentru independenţa alegătorilor vor face pe funcţionari să atârne atât de mult pe autorităţile supreme încât unii oameni să voteze comenzii din Bucureşti. Că se vor da 17 milioane pe drumul de fier Cernavoda –Chiustenge ( Constanţa –n.n.) care nu vor face nici cinci şi că patru milioane  din preţul de cumpărare se va împărţi între membrii autorităţilor. Că se va constata că o seamă de judecători şi administratori din România sunt tovarăşi de câştig cu bandiţii din codru. Dacă cineva ar fi prezis toate astea lumea ar fi râs de dânsul şi totuşi nu numai acestea ci multe altele s-au întâmplat şi se întâmplă zilnic fără ca opiniunea politică să se mai poată vota”.
Comentariile sunt de prisos. Toţi cei care ne considerăm societate civilă aia bună dorită şi de domnul preşedinte Băsescu să medităm şi să acţionăm ca nişte veritabili cetăţeni în acord cu statul de drept.

Veritas laborant nimis saepe, extinguitur nunquam (Deşi respins de nenumarate ori, adevarul nu piere niciodată).