luni, 21 mai 2012

LECŢIA MOLDOVENEASCĂ

Sîmbătă, 19 mai 2012, pe platforma din faţa prefecturii Constanţa a avut loc o manifestaţie împotriva exploatării gazelor de şist prin tehnologia fracturării hidraulice.La activitate au participat aproximativ 150 de persoane, din care  70 au fost  reprezentanţi ai societăţii  civile din Bîrlad. Printre ei şi membri ai SCMD- filiala Bîrlad, în frunte cu preşedintele col.(r) Paul Filiuţă. Astfel bîrlădenii au dat o lecţie de civism constănţenilor a căror indiferenţă  faţă de o problemă majoră care le poate afecta pe termen lung existenţa este greu de înţeles.
Generalul(r) Neculai Rotaru, cel care împreună cu protopopul Bîrladului Vasile Laiu, avocatul Dumitru Boroş şi inginerul Ovidiu Tiron, au pus bazele Asociaţiei Platforma Civică şi-a exprimat uimirea în legătură cu absenteismul constănţenilor.” L a noi la Bîrlad am manifestat cu primarul în frunte, acesta fiind urmat  de preoţi, copii din şcoli, sătenii din împrejurimi, muncitorii  din intreprinderi, studenţi, sindicalişti  şi  pensionari . Am manifestat pentru a ne apăra apa şi pămîntul. Preoţii din tot judeţul au ţinut slujbe împotriva gazelor de şist. Astăzi la Bîrlad toţi copii ştiu rosti corect- nu gazelor de şist! şi stop fracţionării hidraulice!”.
În cuvintele lor reprezentanţii  societăţii civile constănţene,ai SCMD- filiala Constanţa, ai locuitorilor din Costineşti şi  ai revoluţionarilor bucureşteni au criticat:
-           lipsa consultării locuitorilor din zonele ameninţate şi neinformarea corectă a acestora cu privire la consecinţele  exploatări gazelor de şist
-          transformarea preşedintelui Traian Băsescu în apărătorul intereselor firmei Chevron
-          lipsa de interes a foştilor guvernanţi pentru protejarea cetăţenilor şi mediului în care aceştia trăiesc
-          părăsirea cetăţenilor de către statul roman şi instituţiile sale, în faţa ameninţărilor care vin de la marile corporaţii , interesate doar de maximilizarea profitului proprii
S-a subliniat necesitatea continuării şi amplificării manifestărilor de protest pînă la elaborarea unui text de lege care să interzică exploatarea în România a  gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.
În încheiere un reprezentant al societăţii civile din Bîrlad a dat citire unei poezii scrisa de autori necunoscuţi, în timpul manifestaţiilor din luna aprilie, care începe cu versurile:” : “Apa ne veţi otrăvi / şi cutremure vor fi!” .
Apoi, după ce manifestanţii s-au prins în Hora Unirii, bîrlădenii au fost aplaudaţii, pe timpul deplasării către autocar, de constănţenii care s-au simţit jenaţi de lecţia de civism primită din partea acestor moldoveni inimoşi.
Preşedintele SCMD- filiala Constanţa
Col.(r) Remus Macovei