duminică, 18 septembrie 2011

ROMÂNII, BULGARII ŞI SÎRBI AU COMEMORAT ÎMPREUNĂ 95 DE ANI DE LA LUPTELE DIN DOBROGEA

Pentru comemorarea a 95 de ani de la luptele pentru apărarea Dobrogei, sîmbătă 17 septembrie 2011, s-au desfăşurat ceremoniale militare şi religioase în Medgidia şi Cobadin. Evenimentele, organizate de Asociaţia Naţională ‘’Cultul Eroilor” Filiala Constanţa şi Liga de prietenie româno-sârbă , au beneficiat de sprijinul primarilor Marian Iordache şi Cristian Telehoi. Gărzile de onoare au fost asigurate de Regimentul 53 Rachete Antiaeriene din Medgidia şi Batalionul 341 Infanterie din Topraisar, iar muzica a fost interpretată de fanfara municipiului Medgidia, condusă de domnul Adrian Dumitrache.
Slujba religioasă a fost oficiată la Medgidia de IPS Calinic, arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, Preşedintele Ligii de prietenie româno-sârbe.

La evenimente au participat o delegaţie sârbă, format din istorici şi urmaşi ai voluntarilor sârbi care au murit în 1916 pe teritoriul Dobrogei şi o delegaţie de istorici bulgari.

La festivităţi au fost prezenţi elevi de la Şcoala Mircea Dragomirescu din Medgidia, Grupul şcolar Cobadin , de la şcolile 3, 8 şi 40 din Constanţa şi de la Liceul Teoretic Anghel Saligny din Cernavodă.
Momente de reală emoţie au provocat membrii grupului folcloric sârb “Sunete din stîncă” care au interpretat melodii eroice ale Diviziei 1 Voluntari Sârbi.

Membrii grupului Tradiţii militare din Bucureşti, conduşi de domnul Stoica Mircea , echipaţi în ţinute militare specific anului 1916, au încîntat asistenţa cu exerciţii demonstrative de instrucţie de front.


Au depus corone de flori la Monumentul eroilor sârbi din Medgidia şi la Monumentul eroilor din primul război mondial din Cobadin, primarii din cele două localităţi, reprezentanţii consiliilor locale, reprezentanţii Asociaţiei urmaşilor voluntarilor sârbi, delegaţia bulgară, Liga de prietenie româno-sârbă, Asociaţia Naţională “Cultul Eroilor” şi Liga Maiştrilor din Marina Militară.

Amploarea festivităţilor desfăşurate reprezintă o garanţie a amplificării în perioada următoare a relaţiilor de colaborare pentru promovarea respectului faţă de faptele înaintaşilor şi a valorilor specific militarilor : vitejie, onoare şi demnitate.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor- Filiala Constanţa
Col. (r) Remus Macovei