duminică, 1 mai 2011

SARBATORI CONSTANTENE

Rezerviştii constănţeni au sărbătorit cum se cuvine Ziua Veteranilor de Război şi Ziua Infanteriei

          În zilele de 29 şi 30 aprilie reprezentanţi ai filialelor constănţene ale S.C.M.D.,  ANCMRR şi UNVR au participat la activităţile festive organizate în localităţile Cumpăna şi Medgidia.
          Vineri 29 aprilie 2011 Asociaţia Naţională Cultul Eroilor- Filiala Constanţa a organizat împreună cu Primăria Cumpăna, pentru al doilea an consecutiv, Ziua veteranilor de război.



         Ceremonialul militar şi religios a fost organizat la Monumentul Veteranilor de Război situat în parcul central al localităţii. Este de menţionat faptul că localitatea Cumpăna este singura din Dobrogea care are un astfel de monument, acesta fiind ridicat cu fondurile asigurate de fica unui veteran de război din localitate, doamna Eugenia Niculescu. La ceremonial au fost prezenţi 15 veterani de război din Constanţa, în frunte cu preşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor de Război - filiala Constanţa, gen. Constantin Gheorghe şi 4 veterani  de război ai comunei Cumpăna.


          În alocuţiunea sa, primarul localităţii, doamna Mariana Gîju, a mulţumit tuturor oaspeţilor prezenţi, reprezentanţi ai asociaţiilor cadrelor în rezervă şi în retragere din MApN şi MI dar şi  locuitorilor comunei participanţi la eveniment. A fost evidenţiat faptul ca întotdeauna cumpenenii au ştiut să-şi respecte eroii.
Un element care a dat o culoare aparte sărbatorii din Cumpăna, spre deosebire de Constanţa, unde de regula participă doar pesonalităţi politice, la constituit participarea  elevilor de la grupul scolar din localitate, mulţi din ei îmbrăcaţi în frumoase costume populare.
         

          După depunerea coroanelor, ceremonia s-a încheiat cu defilarea plutonului de onoare asigurat de Brigada 9 Mecanizată. După terminarea festivităţii, veteranii de război şi invitaţii acestora s-au deplasat în Olimp, unde în onoarea acestora, prin grija S.C.M.D. filiala Constanţa a fost organizată o masă festivă.
Sîmbătă 30 aprilie 2011, Brigada 9 Mecanizată, Batalionul 911 Infanterie “Capidava”, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor- Filiala Constanţa şi Asociaţia Cadrelor în Rezervă şi în Retragere “Roland Pîrlogeanu”  au organizat,  pentru prima dată în garnizoana Medgidia, sărbătorirea Zilei Infanteriei.


          La acest eveniment au participat prefectul judeţului, domnul Claudiu Iorga Palaz, primarul oraşului Medgidia, domnul Marian Iordache, domni Dumitru Florea şi Atanasie Teodorescu, consilieri judeţeni, Gen. Bg. Petre Stoica,  Preşedintele ANCE . La Monumentul Eroilor din Medgidia a avut loc o slujbă religioasă, depunerea de coroane de catre oficialităţile prezente, defilarea Garzii de Onoare şi a Fanfarei Forţelor Navale.



          În cazarma Batalionului 911 Infanterie, militarii acestei unităţi au prezentat o expoziţie de tehnică militară, un poligon cu mijloace şi tehnici de supravieţuire şi un spectaculos exerciţiu demonstrativ.
În finalul activităţii participanţilor le-au fost oferite plachete şi diplome aniversare.

Presedintele SCMD Filiala Constanta
Col.(R) Remus Macovei