luni, 17 ianuarie 2011

PROTEST LA CONSTANTA

PROTEST LA CONSTANTA


Extras de pe site-ul Realitatea.net






Aproximativ 400 de cadre în rezervă din MApN, MAI, SRI şi SPP protestează în faţa Prefecturii Constanţa faţă de decizia Guvernului de recalculare a pensiilor militarilor.

Protestatarii scandează "Jos Băsescu", "Armata vrea dreptate, onoare, demnitate". De asemenea, aceştia au mai multe pancarte pe care scrie "Armata în rezervă este tot o armată", "Cu noi aţi ajuns în NATO", "Afară din ţară cu ciuma mondială". De asemenea, protestatarii au adus cu ei o pancartă cu fotografia lui Traian Băsescu şi cu mesajele: "Călăul suprem al Armatei Române; Totul este sub control; V-am ciuruit".
Nu au lipsit incidentele. Un militar în rezervă a încercat să forţeze cordonul de jandarmi şi a dărâmat gardul care îi despărţea pe protestari de sediul prefecturii. Patru jandarmi au fost nevoiţi să intervină ca să-l liniştească.

Bărbatul a fost ridicat de jandarmi şi a fost dus la poliţie. Este vorba despre Vasile Teofil, un locotent militar în rezervă care se pare că nu face parte din sindicatul militarilor.
"Personal nu am observat acest incident. Domnul Teofil s-a repezit şi a depăşit spaţiul limită. S-a împiedicat, a căzut. Asta a fost tot incidentul. Menţionez că nu face parte din sindicat. Noi am invitat toţi militarii în rezervă să participe. Nu a fost nicio violenţă la Constanţa. A fost un om care s-a împiedicat", a declarat liderul sindicatului militar.
"O persoană a încercat să treacă de cordonul de jandarmi. Avea o pancarta şi a încercat să lovească un jandarm. Va fi sancţionat contravenţional cu o amendă între 200 şi 2.000. Protestarii spun că această persoană nu face parte dintre ei", a declarat Sorin Banca, purtător de cuvânt Jandarmeria Constanţa.
Peste 400 de militarii în rezervă din Constanţa protestează în faţa prefecturii din Constanţa, nemulţumiţi că au primit pensii mai mici după recalculare.
"Oamenii au ieşit în stradă pentru dreptate. Manifestăm împotriva măsurilor ilegale luate de guvern. Vrem să fim ascultaţi şi respectaţi. Aceşti oameni, contrar minciunilor, au pierdut între 40-60% din drepturile câştigate legal", a declarat liderul sindicatului militarilor în rezervă.
Până acum prefectul nu a stat de vorbă cu oamenii. Acesta aşteaptă ca o comisie formată din pensionari militari să meargă să discute cu el.
"Ştiu exact ce se întâmplă în faţa instituţiei. După cum aţi văzut cel care a încercat să urce nu are treabă cu mitingul.  A mai fost implicat în astfel de incidente. Îl cheamă Vasile Teofil, după cum s-a identificat el verbal.  După ce va fi identificat atunci vom şti dacă face parte din sindicaliştii militari. Până acum el a refuzat să îşi prezinte buletinul", a declarat Claudiu Palaz, prefectul judeţului Constanţa.
Pensionarii din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) reclamă scăderi ale pensiilor de până la 60 la sută după recalculare şi califică decizia Guvernului drept o "dezonorare" a foştilor militari şi poliţişti, urmând să îşi ceară drepturile pierdute prin intermediul instanţelor.

Pensiile foştilor militari au fost în ultima perioadă subiect de dezbatere, în contextul recalculării.

Miniştrii au discutat în Guvern despre situaţia pensiilor militare, în urma deciziei instanţei de suspendare a recalculării, iar premierul Emil Boc s-a interesat dacă se aplică tuturor, fiind informat de Ministerul Justiţiei că hotărârea în cauză are un caracter individual.

Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.

Procese similare au fost deschise la Curtea de Apel Bucureşti şi la Curtea de Apel Piteşti. Noua lege a pensiilor prevede calcularea tuturor pensiilor în funcţie de contribuţiile plătite, guvernanţii susţinând că sunt eliminate astfel sistemele speciale de pensie din unele domenii.

Biroul Operativ