luni, 6 septembrie 2010

SĂ NU UITĂM NICICÎND TURTUCAIA !

În perioada 01-06 septembrie 1916 s-a produs cea mai ruşinoasă înfrîngere a armatei române. Din cei aproximativ 39.000 militari români, care au apărat s-au au acţionat în capul de pod de la Turtucaia, doar 3.500 au putut să se salveze. Diferenţa au reprezentat-o morţii, răniţi şi prizonierii de război. Cei vinovaţi de înfrîngere au încercat să arunce vina dezastrului pe neîndeplinirea obligaţiilor asumate de aliaţii României. Istoricii militari români au identificat şi prezentat adevaratele cauze ale acestei catastrofe militare, ele aparţinînd guvernanţilor români :
- numirea în funcţiile de comandă a unor ofiteri şi generali “de salon”, numiţi pe alte criterii decît competenţa profesională;
- grave erori de comandament:
- înzestrarea total necorespunzătoare a marilor unităţi şi unităţilor:
- slaba pregătire în vederea luptei a militarilor rezervişti:
În anul 1926, prin grija Asociaţiei Naţionale ‘’Cultul Eroilor” a fost inaugurat un cimitir militar, în care au fost centralizate trupurile a aproximativ 8.000 militari decedaţi în urma confruntărilor desfăşurate în 1916 în această zonă. În memoria militarilor români, bulgari şi germani înmormîntaţi aici pe monumental central a fost inscripţionat, în limbile română, bulgară, turcă şi germană, urmatorul text: “Onoare şi admiraţie celor care au ştiut să moară vitejeşte pentru ţara lor”.
Anual în prima duminică a lunii septembrie, la acest obiectiv , denumit de autorităţile bulgare “Complexul memorial Mormîntul militar 1916 “, se organizează un ceremonial militar şi religios de cinstire a memoriei a tuturor militarilor căzuţi în batalia de la Turtucaia.
La invitaţia Muzeului de Istorie din Tutrakan (Turtucaia) , duminică, 05.09. 2010, Asociaţia Naţională “Cultul Eroilor”-filiala Constanţa şi Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate- filiala Consatnţa au asigurat participarea la festivităţile organizate în această localitate, a unei delegaţii formate din 100 persoane- cadre militare în rezervă şi în retragere, elevi şi profesori din Consatnţa, Medgidia, Cobadin, Ciocîrlia, Oituz şi Lumina.
Ceremonialul sobru a cuprins o slujbă religioasă, discursuri din partea consiliului local şi a preşedintelui A.N.C.E. – filiala Constanţa, păstrarea unui moment de reculegere şi depunerea de coroane. În încheiere au fost intonate imnurile de stat ale Bulgariei şi României.
Constănţenii participanţi au fost plăcut impresionaţi de cetaţenii echipaţi în ţinute militare bulgăreşti de epocă şi de faptul că au putut discuta în română cu locuitorii din zonă, participanţi la festivităţi.
Din păcate din partea conducerii M.Ap.N. nu a participat nimeni, dovedind o dată în plus lipsa de interes a actualei conduceri faţă de eroii neamului, inclusiv faţă de cei care acum 94 de ani s-au sacrificat pentru ţară, cu speranţa că jertfa lor nu va fi zadarnică şi că urmaşii lor nu-i vor uita.
Dacă ar fi participat, actualii conducători ai armatei române poate că şi-ar fi adus aminte de această usturătoare lectie de istorie şi poate ar fi realizat că situaţia actuală a armatei este mult mai rea ca în 1916. Numirile în funcţii pe criterii politice, înzestrarea cu tehnică secon hand sau depăşită fizic şi moral, moralul extrem de scăzut al militarilor activi şi în rezervă sunt realităţi care nu sunt pe lista de priorităţi ale actualilor noşri guvernanţi.
Acestora nu le putem spune decât atît :”Nu uitaţi nicicînd Turtucaia !”

Biroul Operativ Filiala 1 Constanta

3 comentarii:

  1. Cine vroiati sa participe? Paparuda aia de 29 de ani ce a fost numita in fruntea sectiei "Cultul Eroilor" din M.Ap.N.? L-am intrebat si pe "ministrul izmenar" daca nu considera ca este mai bine sa numeasca in aceaste functie un ofiter al Armatei Romane care a suferit o infirmitate in teatrele de operatiuni sau in timpul indeplinirii serviciului militar si, din cauza careia a fost nevoit sa renunte la serviciul militar. Nu a cadadicsit sa-mi raspunda.

    RăspundețiȘtergere
  2. Toparceanu se rasuceste in mormant sau acolo unde este. A nu se uita ca el a fost ofiter de artilerie, a participat la luptele de la Turtucaia si a fost prizonier la bulgari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sondaj pe http://eroii-neamului.blogspot.com/ despre erou eroii neamului.
    Votati intre diferite personaje istorice:Burebista,Decebal,Mircea cel Batran,Stefan Cel Mare,Vlad Tepes, Mihai Viteazul ,Constantin Brancoveanu,Alexandru Ioan Cuza,Carol i,Ferdinand,Maresal Ion Antonescu,Corneliu Zelea Codreanu

    RăspundețiȘtergere